Нове дослідження показує, що у самотніх жінок спостерігається підвищена активність мозку в зонах, пов’язаних із тягою до їжі. Останнє дослідження, проведене UCLA Health, виявило, що у жінок, які відчувають себе самотніми, спостерігається активність мозку в ділянках, пов’язаних із тягою та прагненням їсти, особливо під час перегляду зображень висококалорійної їжі, такої як цукерки. Ці жінки також демонструють шкідливі харчові звички та страждають від поганого психічного здоров’я.
Доктор філософії Арпана Гупта, дослідниця та співдиректорка Центру мікробіому UCLA Goodman-Luskin, хотіла дослідити негативний вплив самотності, особливо в умовах, коли люди продовжують працювати віддалено після пандемії COVID-19, а також взаємодію мозку із соціальною ізоляцією, харчовими звичками та психічним здоров’ям. Хоча вже встановлено зв’язок ожиріння з депресією та тривогою, а переїдання вважається механізмом боротьби з самотністю, Гупта хотіла дослідити нейронні шляхи, пов’язані з цими почуттями та поведінкою.
«Дослідження того, як мозок обробляє самотність і як це пов’язано з ожирінням та станом здоров’я, раніше не проводилося», – зазначила Гупта, старший автор роботи, опублікованої в JAMA Network Open.
Методологія та висновки
Дослідники опитали 93 жінок щодо їхньої системи підтримки та почуття самотності та ізоляції, а потім розділили їх на дві групи: ті, хто отримав високі бали за шкалою сприйнятої соціальної ізоляції, та ті, хто отримав низькі бали. Дослідники виявили, що у жінок з більш високим рівнем соціальної ізоляції спостерігається більша жирова маса, нижча якість харчування, сильніша тяга до їжі, харчова поведінка, орієнтована на винагороду, та неконтрольоване переїдання, а також підвищений рівень тривоги та депресії.
Потім жінкам показували картинки їжі проти неїстівних предметів, солодкої їжі проти неїстівних предметів і солоної їжі проти неїстівних предметів. МРТ-сканування фіксували активність мозку учасниць під час перегляду цих зображень.
Дослідники виявили, що група жінок, які вважали себе самотніми, демонструвала підвищену активність у ділянках мозку, пов’язаних із сильнішою тягою до вживання солодкої їжі, та знижену активність у ділянці мозку, що відповідає за самоконтроль харчової поведінки.
Ці висновки цікаві, оскільки підтверджують те, що ми інтуїтивно відчуваємо. Коли люди самотні, це впливає не тільки на їхні почуття; вони занижують кількість їжі, яку вони споживають, своє бажання їсти та тягу, особливо до нездорової їжі.
Якщо у вас більше тяги до їжі, ви їсте більше і можете відчувати більше тривоги або депресії, що може призвести до більшого споживання їжі», – заявив Сяобей Чжан, постдокторант і провідний автор, порівнюючи цей шлях із «замкнутим циклом між нездоровим харчуванням та негативними психічними симптомами.
Арпана Гупта, співдиректорка Центру мікробіому UCLA Goodman-Luskin
Дослідники зазначають, що цілісні психосоматичні втручання можуть стати рішенням для виходу з цього циклу. Прикладами може бути усвідомлення своєї самотності та, залежно від людини, пошук зв’язку з іншими або самоспівчуття. Ще одна порада – робити більш здоровий вибір їжі. “Замість того, щоб хапати ту дуже залежну, солодку, висококалорійну їжу, до якої ви прагнете, можливо, спробуйте замінити її здоровою їжею», – сказала Гупта.
Майбутні дослідження Гупти будуть зосереджені на вивченні інших біологічних маркерів, таких як метаболіти, мікробіом та запальні ознаки, пов’язані з самотністю.